Noże do mięs

wpis w: Przegląd noży | 0

Nóż to nieodłączny i niezastąpiony element każdej kuchni. Ten z pozoru zwyczajny produkt umożliwia nam przygotowywanie nawet najbardziej wyszukanych dań oraz znacznie usprawnia nasza pracę w kuchni. Jednak nie każdy nóż doskonale sprawdzi się przy wykonywaniu każdej czynności. Innego noża użyjemy do krojenia pieczywa, a innego do siekania produktów.  Podstawę wyposażenia powinien stanowić nóż Santoku, zwany również ,,nożem szefa kuchni”. Jest to najbardziej uniwersalny rodzaj noża. Umożliwia krojenie, szatkowanie, cięcie, siekanie oraz rozgniatanie produktów. Nóż ten posiada szerokie, płaskie ostrze. Szerokim zastosowaniem może poszczycić się również tasak. Za jego pomocą nie tylko oddzielimy mięso od kości, ale również pokroimy zioła, czosnek oraz wytniemy duże plastry owoców, mięsa oraz ryb.

Ponadto w naszej kuchni nie powinno również zabraknąć noża do pieczywa, sera oraz nożyka do obierania, dzięki któremu pozbędziemy się skórki z warzyw oraz owoców.

Każdy nóż powinien być używany zgodnie ze swoim przeznaczeniem, inaczej zamiast pomóc nam w przygotowywaniu potraw, jedynie zaszkodzi. Ponadto każda osoba odpowiedzialna za przygotowywanie posiłków powinna dbać o odpowiednią ostrość noża poprzez regularne ostrzenie jego ostrzy. Warto też zwrócić uwagę na przechowywanie noży. Nie zaleca się wkładania ich do szuflad, bowiem może to przyczynić się do ich zniszczenia. W tym przypadku idealną opcją będą za to bloki do noży, stanowiące nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale będące również wyjątkową ozdobą każdego wnętrza.

Zostaw Komentarz