5 rodzajów noży do 5 zadań

wpis w: Przegląd noży | 0

Najlepsze produkty, jakie dziś możemy dostać, są szeroko dostępne w całej Polsce. Sieć sklepów Mensa Home posiada w swojej ofercie produkty najpopularniejszych marek takich jak WMF, Global, Kyocera czy Bugatti. Noże są jednymi z najbardziej istotnych przedmiotów w kuchni amatorów, jak i kuchmistrzów.

By móc w jak najlepszy sposób przygotowywać rozmaite potrawy, cieszyć się ich aromatem i smakiem, należy wybrać najwyższej jakości noże, które podołają każdemu zadaniu. Wiadomym jest fakt, iż w naszej kuchni nie używamy jednego noża do wszystkich zadań. Różne są potrawy, do których używa się rozmaitych produktów spożywczych. Poniżej przedstawiamy jedne z najlepszych, nagradzanych noży, które sprawdzają się w kuchni amatorów i kuchmistrzów.

Nóż szefa kuchni – każdy szef kuchni musi posiadać jak najlepszy nóż, który będzie służył praktycznie do wszystkiego. W tym przypadku, polecamy noże dla kucharzy, które będą najlepszym wyborem. Pierwszym z nich jest nóż marki Global. Mający 20 centymetrów, nóż żłobiony, pozwoli nam na siekanie, krojenie, plastrowanie i szatkowanie. Żłobienia zostały stworzone po to, by resztki krojonych produktów nie pozostawały na nożu. Nóż Globala jest bardzo cienki i odpowiednio wyważony – nadaje się więc on dla osób prawo i leworęcznych. Wygoda i szybkość, to dodatkowe cechy noża, jakie można zauważyć podczas krojenia. Nóż ten wykonany został ze stali nierdzewnej 18 CROMOVA.
Innym przykładem, będzie nóż z szefa kuchni z kolekcji Spitzenklasse Plus, marki WMF. Marka WMF zawsze zachwyca oryginalnymi kształtami swoich noży. Nóż ten doskonale nadaje się do wyżej wymienionych czynności oraz do filetowania. W tym przypadku, ostrze jest dokładnie połączone z rękojeścią. Zapewnia to odpowiedni poziom higieny podczas użytkowania i przechowywania noża. Nóż mający aż 29cm długości, jest wykonany ze stali kutej, ostrzowej, rękojeść z kolei – z tworzywa.

Tasak – wyprodukowany przez markę WMF, tasak z kolekcji Chef’s Edition, ma ogromną siłę nacisku. Bardzo ostry, pozwala nam bez problemu przeciąć najtwardsze kawałki produktów spożywczych. Najbardziej, tasak będzie przydatny w krojeniu mięsa, zwłaszcza surowego. Steki oraz pieczenie nie będą stanowiły dla nikogo trudności, dzięki posiadaniu odpowiedniego narzędzia. Nóż został wykonany ze stali kutej ostrzowej oraz ze stali nierdzewnej 18/10 Cromargan®.  Długość noża wynosi 32 centymetry.

Nóż do pieczywa – każdy z nas zapewne co najmniej raz dziennie, je pieczywo. Przygotowanie bułek, kanapek i bagietek wymaga użycia porządnego noża najwyższej jakości. Ostre ząbki noża są bardzo wytrzymałe, przez co może nam on starczyć na wiele lat. Nóż do pieczywa pozwoli nam na równe przekrojenie bułek oraz na idealnie równe pokrojenie pieczywa na kromki. Mający aż 33cm długości, nóż będzie w stanie przekroić każdy rodzaj pieczywa. Kolekcja Grand Class marki WMF, do produkcji noży wykorzystuje stal nierdzewną  18/10 Cromargan®. Rękojeść natomiast jest wykonana z tworzywa.

nóż do chleba
Nóż do chleba marki WMF

 

Nóż do kuchni japońskiej – kolekcja Damasteel charakteryzuje się ponad przeciętną wytrzymałością i ostrością noży. Nóż Santoku jest japońskim odpowiednikiem noża szefa kuchni. Jego szczególną cechą jest długość. Samo ostrze mierzy aż 32 centymetry. Dzięki tej długości, nóż Santoku świetnie nadaje się do filetowania, krojenia warzyw i mięsa. Wygląd noża zapewnia 120 sprasowanych ze sobą warstw stali damasceńskiej. Dzięki technologii Performance Cut, wzór jest poprowadzony na całej powierzchni noża. Nóż jest odporny na rdzę, zarówno na ostrzu jak i na rękojeści ze stali nierdzewnej 18/10 Cromargan®.

nóż santoku
Nóż Santoku

 

Nóż uniwersalny – markę WMF cechuje wielość i różnorodność produktów. Spośród noży, możemy wyróżnić kolekcję Yari – jest to seria noży wykonana z japońskiej stali ostrzowej. Rękojeść natomiast jest w całości z drewna. Nóż uniwersalny świetnie nadaje się do krojenia różnorodnych produktów. Możemy go więc użyć do krojenia sera, plastrowania mięsa oraz siekania ziół. Długość ostrza to 15 centymetrów. Ostrze składa się z 67 warstw stali ostrzowej. Nóż ten pozostanie bardzo ostry przez długi czas, dzięki twardości rdzenia ostrza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.