Nóż ceramiczny czy metalowy?

wpis w: Przegląd noży | 0

W trakcie kupna nowego noża zastanawiamy się nad jego rodzajem, kształtem, producentem, ale i materiałem wykonania. Do wyboru mamy noże ceramiczne oraz metalowe. Obie wersje posiadają swoje wady i zalety, są również dostępne na rynku w licznych postaciach. W tym artykule skupimy się na właściwościach noży ceramicznych, gdyż to one są o wiele mniej znane polskiemu konsumentowi.

Noże ceramiczne – wady i zalety

Nóż wykonany z ceramiki cechuje się bardzo dużą twardością i odpornością na tępienie, pod tym względem jest on o wiele lepszy od noża metalowego. Te pierwsze może potrafią pozostać idealnie ostre nawet o 10 razy dłużej, co z pewnością jest wygodniejsze dla użytkownika. Co ciekawe, noże ceramiczne są ochoczo używane przez nurków, gdyż posiadają wysoką odporność na działanie licznych środków chemicznych, a nawet soli. Nie ulegają one korozji. Ceramika nie chłonie przykrych zapachów i jest bardzo ostra i wytrzymała.

nóż ceramiczny czy metalowy
Niestety noże ceramiczne posiadają również wady, do największych należy zaliczyć ich kruchość. Niezwykle łatwo jest ukruszyć czubek takiego noża lub też zupełnie go potłuc przy upadku. Takiego noża nie można myć w zmywarce, nie nadaje się on do krojenia twardych produktów, czyli kości czy też mrożonego mięsa. Kiedy nóż ceramiczny ulegnie stopnieniu, można go naostrzyć jedynie specjalną ostrzałka diamentową.

Nóż ceramiczny i stalowy – różnice

Zasadniczą różnicą pomiędzy tymi nożami jest ich materiał wykonania. Nóż ceramiczny o wiele dłużej zachowuje swoją ostrość i jest odporny na silne substancje oraz korozję, niestety jest bardzo kruchy i łatwo go zniszczyć. Z kolei nóż metalowy może pokroić nawet najtwardsze produkty, ale ulega korozji i ulega szybszemu stępieniu. Wybór więc jest uzależniony od specyfiki gotowania oraz przeznaczenia noża. Z pewnością warto jest mieć w swojej kuchni oba te rodzaje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.