Jak wybrać odpowiednie noże kuchenne

wpis w: Przegląd noży | 0

Kompletowanie odpowiedniego zestawu noży najlepiej rozpocząć od noża szefa kuchni. Jest to narzędzie o długości 20-25 cm z delikatnie zakrzywionym ostrzem, które posiada liczne zastosowania. Służy on do krojenia, siekania, rozdrabniania i nacinania produktów spożywczych.

Świetną alternatywą dla noża szefa kuchni jest Santoku, ten posiadający japoński rodowód nóż o długości 14-18 cm łączy w sobie cechy noża szefa kuchni i małego tasaka. Santoku posiada specyficzny kształt, z prostą krawędzią tnącą i łukowo opadającym grzbietem. świetnie nadaje się do cięcia i krojenia mięsa pozbawionego kości oraz szatkowania i siekania owoców i warzyw.

Nóż uniwersalny może być uzupełnieniem noża szefa kuchni i odpowiednim ostrzem dla początkującego. Jest nieco mniejszy od noża kucharza i wykorzystywany do krojenia wielu różnorodnych produktów spożywczych.

noże kuchenne

Zajmijmy się teraz nożami bardziej specjalistycznymi. Nóż do chleba wyposażony jest w ząbki, dzięki którym świetnie radzi sobie z każdym pieczywem. Taki nadaje się również do krojenia miękkich owoców lub warzyw, np. pomidorów.

Nóż do obierania posiada natomiast około 10 cm długości i jest narzędziem o licznych zastosowaniach. Dzięki prostemu, zaokrąglonemu uchwytowi łatwo nim operować i używać nie tylko do obierania ze skóry, ale też do wycinania pestek czy szybkiego krojenia produktów w powietrzu.

Warto posiadać również nóż do sera. Lepiej wybrać taki, który ma otwory. Powodują one, że serowi trudniej się przykleić do ostrza. Taki nóż prawidłowo tnie ser, a podwójna końcówka pozwala wygodnie przekładać plastry.

Jeśli lubisz przygotowywać rybę na obiad, warto zdecydować się na nóż do filetowania lub oddzielania mięsa od kości. Takie noże posiadają węższe i bardziej elastyczne ostrza.

Pamiętajmy, aby nóż dobierać do postury. Drobnej kobiecie będzie niewygodnie korzystać z noża o długości 25 cm. Najlepiej jest wziąć nóż w dłoń i sprawdzić jego wygodę. Lekki nóż pozwala na bardziej precyzyjne siekanie i rozdrabnianie, natomiast cięższy łatwiej przetnie twardsze produkty. Zwróćmy uwagę na materiał, z jakiego został wyprodukowany uchwyt. Najlepiej, aby był on trwały. Lichy plastik czy zbyt miękkie drewno mogą oznaczać, że cały nóż jest słabej jakości. Sam uchwyt powinien być odpowiednio dopasowany do kształtu naszej dłoni.

Zostaw Komentarz