Dobra i funkcjonalna kuchnia nie istniałaby bez odpowiednio dobranych noży kuchennych, które bez wątpienia stanowią jeden z podstawowych elementów jej wyposażenia. Dzięki tym narzędziom bez problemu przygotujemy każdą potrawę. Co prawda jednak nawet najlepszy nóż nie uczyni nas mistrzami patelni, niemniej jednak dobrze naostrzony nóż znacznie ułatwi naszą pracę oraz usprawni przygotowanie każdego dania.
Najbardziej uniwersalnym nożem jest tak zwany ,,nóż szefa kuchni”. Jest to narzędzie o szerokim, płaskim ostrzu, które może być wykorzystywane do krojenia, siekania, szatkowania oraz wszelkich innych czynności, nie wymagających zbyt sporej precyzji.
Prócz ,,noża szefa kuchni” nie powinno zabraknąć w naszym domu również nożyków do obierania (krótkie, z wygiętym ostrzem, doskonale nadają się do obierania owoców, warzyw oraz grzybów), noża do krojenia chleba (wąskie ostrze, którego krawędź jest często zakończona małymi ząbkami), noża do krojenia sera (z rozdwojoną końcówką) oraz tasaka. Co prawda ten ostatni przyrząd kojarzy nam się głównie z odcinaniem mięsa od kości, jednak tasak to naprawdę praktyczny, wielofunkcyjny nóż, dzięki któremu bez problemu posiekamy zioła lub czosnek, pokroimy warzywa oraz wytniemy duże plastry owoców, mięsa oraz ryb.
Należy pamiętać również o tym, że każdy nóż powinien być używany zgodnie z jego przeznaczeniem. Niestosowanie się do tej rady będzie skutkowało tym, że nie tylko nie osiągniemy zamierzonego efektu, ale też będziemy bardziej narażeni na skaleczenia.
Dodaj komentarz