Noże kuchenne to najpopularniejsze narzędzie każdej osoby, odpowiedzialnej za przygotowywanie różnego rodzaju posiłków. Tylko dzięki nim bowiem możemy coś pokroić, obrać czy też posiekać. Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów noży, które różnią się między sobą wyglądem, długością, kształtem ostrza a nawet długością rączki. Każdy nóż jest bowiem przystosowany do różnych czynności i powinien być używany tylko i wyłącznie zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Poniżej przedstawiamy klika rodzajów noży kuchennych, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu:
- Długi nóż z ząbkowanym ostrzem – niezbędny do krojenia pieczywa lub filetowania ryb
- Mały nóż z cienkim ostro zakończonym ostrzem – doskonale sprawdzi się przy obieraniu owoców lub warzyw
- Cienki i długi nóż – niezastąpiony, jeśli chcemy pokroić szynkę lub ser w plastry
- Długi, duży nóż – podstawa każdej kuchni. Długim, dużym nożem bez problemu pokroimy, posiekamy oraz poszatkujemy wszelkie produkty.
- Długi szeroki nóż – znany tez jako tasak. Pokroimy nim twarde produkty, ale także posiekamy różne zioła lub czosnek.
Do tej listy możemy zaliczyć również nóż z rozdwojoną końcówkę, który jest idealnym narzędziem do krojenie sera oraz obierak, przeznaczone wyłącznie do obierania warzyw lub owoców. Każdy używany przez nas nóż powinien jednak być ostry, dobrze układać się w dłoni oraz dać się łatwo umyć.
Dodaj komentarz